Onbezorgd groeien met hetzelfde aantal medewerkers

Leestijd: 7 min
21 jan. - 2022
Onbezorgd groeien met hetzelfde aantal medewerkers

Duurzaam winstgevend groeien, jij bent in control van jouw groei

Job Crafting

Ook zonder alle vacatures in te kunnen vullen kan je je onderneming laten groeien en meer werk verzetten met hetzelfde aantal medewerkers. Met dezelfde mensen meer doen en bereiken is de meest effectieve manier van duurzaam winstgevend groeien. En het is daarnaast bijzonder motiverend voor je medewerkers.

Op dit moment zijn goede medewerkers de meest schaarse factor in het organiseren van een onderneming. De beschikbaarheid van specialistisch gekwalificeerde mensen is extreem beperkt. 

Blije medewerkers

Bij actieve job crafting krijgen medewerkers de ruimte om zelf hun werkzaamheden samen te stellen en te organiseren zodat ze werk doen wat ze zinvol achten, waarvoor ze gemotiveerd en geïnspireerd zijn en waarmee ze maximaal bijdragen aan de onderneming. Doordat medewerkers meer betekenis in hun werk gaan ervaren gaan ze beter presteren en voelt het minder als een belasting. Medewerkers die zich prettig voelen bij een bedrijf en in hun functie presteren beter, blijven langer en dragen bij aan een goede sfeer. Dit komt de gehele organisatie ten goede. Kortom je krijgt blije medewerkers

In veel organisaties zie je dat een functie uit een hoofdactiviteit bestaat en dat er daarnaast nevenactiviteiten vervuld worden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld bijkomende administratieve taken, verplichte deelname aan overlegstructuren, of aanvullende werkzaamheden. Vaak worden de nevenactiviteiten als een last/extra storend gezien en houden mensen af van de werkzaamheden die ze leuk vinden, waarvoor ze de functie hebben gekozen en waar ze voor aangenomen zijn. Stel jezelf de vraag hoeveel tijd je key medewerkers besteden aan de meest belangrijke taken in hun functie. 

Slimmer organiseren

Job crafting betekent niet dat je alles rigoureus moet omgooien. En belangrijk om je te realiseren: het is niet alleen voor grote bedrijven toepasbaar. In ieder bedrijf kun je werkzamheden anders organiseren en daar gaat het om.

Laat medewerkers de activiteiten uitvoeren waar ze voor zijn aangenomen, waar ze goed in zijn en laat de overige of bijkomende activiteiten zoveel mogelijk door andere mensen uitvoeren die daar weer goed in zijn. Wanneer medewerkers zich volledig op hun hoofdactiviteit richten, kunnen zij zich focussen op hetgeen het best bij ze past. Hiermee creëer je meer capaciteit, die je kan gebruiken om je productie te verhogen. 

Wanneer een medewerker nauw betrokken is bij het herstructureren van de functie kan je de functie beter laten aansluiten op de persoonlijke behoefte en de sterke kanten van de medewerker. Hiermee benut je het beste van de medewerker en verandert het beeld dat een medewerker van zijn functie heeft. Dit draagt bij aan het creëren van blije medewerkers en aan een winning team. Naast het takenpakket kan ook gekeken worden naar werktijden en de plaats waar iemand kan werken (thuis of op kantoor).

Brengt dit je op ideeën? Wordt je uitdaging je wel helder maar heb je de oplossing nog niet in beeld? Blijf niet tobben en zoeken maar kom in actie!  Neem het besluit om van jouw mensen blije medewerkers te maken die veel productiever worden. 

Deze en al onze andere tips en tricks zijn gebaseerd op onze 7F Succesformule. Wil je meer weten over hoe je je onderneming winstgevend kan laten groeien? Bekijk dan in slechts 30 minuten onze gratis webclass.

Meer van deze oplossingen komen ook aan bod in de Werksessie: Ambitie en onvoldoende mensen. Wat nu?


Love it? Share it!
Onze 7F succesformule

Wij creëren oplossingen in plaats van vragen!

Wij ondersteunen jou in het zoekproces naar een succesvolle toekomst. Dit doen wij in 7 stappen, door middel van 7 kernpijlers.
Schrijf je in voor onze gratis webclass om te ontdekken hoe jouw organisatie kan groeien.

Registreren

78 deelnemers bekijken nu de online webclass

Wacht niet langer en laat je naam en emailadres achter om direct toegang te krijgen tot de online webclass.