Marketing versus sales

Leestijd: 3 min
19 nov. - 2020
Marketing versus sales

Marketing versus Sales

Zit jij als ondernemer al op de goede weg? Het verkoopproces is door de jaren heen flink veranderd. Waar je eerst voornamelijk bezig was met sales, direct gericht op het verkoopproces, ziet dit er nu heel anders uit en door de Corona crisis wordt dit alleen maar versterkt!

Herinner je je de tijden nog dat je heel gemakkelijk koude acquisitie kon doen, als verkoper een rondje maakte langs verschillende bedrijven en dan ook snel afspraken kon maken met onbekenden? Waar het commerciële traject eerst uit circa 30% marketing en 70% acquisitie bestond, is dit nu volledig omgedraaid.

Het is een stuk belangrijker geworden om als bedrijf jouw klant volledig te begrijpen. Het in kaart brengen van de klantreis, ook wel de customer journey, heeft verschillende voordelen. Je krijgt meer inzicht in de doelgroep, je krijgt goed in beeld welke marketingkanalen je binnen elke fase het beste kunt inzetten, het geeft inspiratie voor de ontwikkeling van nieuwe producten/diensten en zo ben je de concurrent vaak nét een stapje voor.

 De customer journey bestaan uit verschillende fasen: bewustzijn, overweging, aankoop, service en loyaliteit. Vroeger (en we zien het nu vaak nog steeds) werd voornamelijk ingezet op de ‘aankoop-fase’. Deze is voor jou als ondernemer namelijk het meest tastbaar. Je ziet direct terug wat je terugkrijgt voor jouw investering. Maar als je bijvoorbeeld weinig inzet op bewustzijn (naamsbekendheid), wordt je niet eens meegenomen in de overweging. En ook ná de verkoop is het belangrijk om jouw klant van goede service te blijven voorzien en te zorgen dat deze klant loyaal wordt en terugkeert.

 Een goede samenwerking tussen de marketing en sales afdeling is essentieel. Ze hebben immers dezelfde doelstellingen: Nieuwe klanten werven en betere service leveren aan huidige klanten. Waar marketing een hele belangrijke positie heeft ingenomen, moet de voorzet nog wel goed ingekopt worden!

 Focus niet meer alleen op de directe verkoop, maar bekijk de totale customer journey om meer naamsbekendheid op te bouwen, meer leads te generen, meer te verkopen en om jouw bestaande klanten loyaal te maken.

Love it? Share it!
Onze 7F succesformule

Wij creëren oplossingen in plaats van vragen!

Wij ondersteunen jou in het zoekproces naar een succesvolle toekomst. Dit doen wij in 7 stappen, door middel van 7 kernpijlers.
Schrijf je in voor onze gratis webclass om te ontdekken hoe jouw organisatie kan groeien.

Registreren

78 deelnemers bekijken nu de online webclass

Wacht niet langer en laat je naam en emailadres achter om direct toegang te krijgen tot de online webclass.